Dunapataj - Szelidi-tó 6328 XI. u. 2. Google Maps koordinátákhoz kattintson ide!
+36 30 317 7232
szelidinapsugar@gmail.com
Foglaljon most
Kékmoszat tanösvény

Kékmoszat tanösvény

Aki ezt a tavat meg akarja ismerni az, a 2,4 km hosszú Kékmoszat tanösvényt járja be.
A 12 állomásból álló tanösvény bemutatja a tó keletkezését, a tó vizének jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát.

A tanösvény kiinduló pontja az Üdülőfalu központjában a Szittyó téren található nagyméretű információs táblánál van. A táblától jobbra húzódó házsor előtt elhaladva érünk le a tópartra, ahol az első állomás található, mely a tó elhelyezkedéséről és kialakulásának történetéről ad információt.
A tóparti sétányon továbbhaladva érjük el a második állomást, ahol a tó víztani sajátosságairól olvashatunk. Az úton továbbsétálva találjuk a harmadik állomás tábláját. Itt a vízminőség védelméről kapunk tájékoztatást.
Az üdülőfalu utolsó utcájához tartozó strandlejárónál van a negyedik állomás, ahol a víz fizikai és kémiai sajátosságait ismerhetjük meg. Továbbhaladva a sétaút egy keskeny ösvényben folytatódik, a nádszegély és a tóparti erdősáv között. Egy enyhe emelkedőnél találjuk az ötödik állomást, ahol elektromikroszkópos felvételek segítségével tárul elénk a tó különleges algavilága.

 

Az állomás után a keskeny ösvény egy széles földútba torkollik. Itt balra kell fordulni. A hatodik állomás a nádasról és annak lakóiról mesél. A hetedik állomásnál a tóban élő halfajokról és a tóban kialakult táplálékhálózatokról tájékozódhatunk. Anyolcadik állomásnál a tó legszélesebb szakaszára tekinthetünk rá.Az itt elhelyezett tábla a vízimadarak életébe ad rövid bepillantást. Ezután újabb útelágazáshoz érünk, ahol balra fordulunk. Az út kissé eltávolodik a tóparttól és egy szántóföld, valamint egy fiatal tölgyültetvény közötti földúton folytatódik.


A kilencedik állomást újra a tóparton találjuk, ahonnan szép rálátás nyílik a tókanyarulatra és a kiszélesedő nádszegélyre. Itt érdemes egy rövid időt teljes csöndben eltölteni, hogy meghallgassuk a nádi énekesmadarak (nádirigók, poszáták) jellegzetes trilláit.

 

Visszafordulva az idevezető úton megyünk tovább és az előbbi útelágazásnál kissé balra ívelő földutat követve az erdő felé vesszük utunkat. A tizedik állomáson megtudhatjuk, hogy milyen fák és bokrok alkotják az itteni erdőállományt. Atizenegyedik állomás már az erdőben van, ahol ennek lakóival ismerkedhetünk meg. Az utolsó állomás az erdő szélén az un. Várdombnál van. Itt a környező emberi települések történetéről és ennek nyomairól olvashatunk. Az aszfaltúton továbbsétálva juthatunk vissza a kiindulási pontunkhoz a Szittyó térre.