Dunapataj - Szelidi-tó 6328 XI. u. 2. Google Maps koordinátákhoz kattintson ide!
+36 30 317 7232
szelidinapsugar@gmail.com
Foglaljon most
Szelidi-tó vize

Szelidi-tó vize


A Szelidi tó különleges vízösszetétele és élővilága miatt már korán felfigyeltek rá a kutatók is. Először Dr. Tímár Kálmán foglalkozott a tó eredetével és történetével, majd tudományos szempontból Dr. Donászy Ernő vizsgálta meg.

Ő foglalta össze a tó mikroszkopikus élővilágát több mint 400 oldalas német nyelvű könyvében, 1959-ben. Az erősen sós, illetve sajátos sóösszetételű vízben egyedi mikroszkopikus növény- és állatvilág alakult ki.

A tó vize jellemzően magas jódtartalmú víz, ez adja gyógyhatását, mert felszívódik a bőrön keresztül. Az ide látogatók első észrevétele, hogy ez a szikes víz bársonyos tapintású. Ezt a tulajdonságát mind a mai napig megőrizte a tó.

Annak ellenére, hogy a természetes és mesterséges folyamatok hatására lassú átalakulásban van a tó vize, még mindig tapasztalható a gyógyhatás. A Szelidi- tó és szűkebb környezete 1976 óta mint természetvédelmi terület védelem alatt áll, a Kiskunsági Nemzeti Park része. A Szelidi-tó Természetvédelmi Terület kiterjedése 320 hektár.